9-maanden leergang: herontdekken van de vrouwelijke kracht

Deze diepte leergang neemt vrouwen mee op een reis door hun innerlijk landschap op zoek naar de eigen vrouwelijke bron. We keren naar binnen en dalen af naar deze bron om zo onze innerlijke kracht en moed te vinden om hersteld weer verder te kunnen. Hierbij maken we gebruik van eeuwenoude mythen en archetypen om de verloren feminiene energie te herontdekken.

Het doel is niet alleen het herstellen van het evenwicht op persoonlijk niveau, maar ook het bijdragen aan een bredere maatschappelijke erkenning en waardering van feminiene kwaliteiten.

Voor wie?

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor vrouwen (iedereen die zich als vrouw identificeert) die verlangen naar het herontdekken en integreren van hun feminiene energie. Deze is niet verloren maar door eeuwenlange onderdrukking grotendeels verdwenen naar ons (en het collectieve) onbewuste.

Reis terug naar het vrouwelijke

Deze feminiene energie is niet zo makkelijk meer voor handen. Al eeuwen lang zijn er invloeden geweest (vaak onbewust) die ervoor zorgden dat zowel mannen als vrouwen deze energie moesten onderdrukken. We zijn er zo ver verwijderd van geraakt dat we niet eens meer de woorden hebben haar te omschrijven. We kunnen de feminiene energie weer herontdekken door kennis te maken met de archetypes van Godinnen die deze energie nog wel belichaamden. De godinnen zijn terug te vinden in eeuwenoude mythes. Deze krachtige vertellingen laten ons ook wegen zien hoe we de feminiene energie kunnen integreren en hoe onze masculiene energie ons daarbij kan helpen.

Opbouw leergang

De leergang is afgestemd op de kwaliteiten en kenmerken van de vier seizoenen:

Herfst: Op een mooie plek in de natuur komen we in het najaar drie keer bij elkaar om te verkennen waar we staan als vrouwen in 2024. We staan stil bij onze persoonlijke verlangens en verkennen wat er in de weg staat die te realiseren. We maken contact met de aspecten in onszelf die rijp zijn om samen met de herfst bladeren los te laten. Vervolgens bereiden we ons voor op de weg naar binnen en naar het onbewuste die we in de winter van 2024 zullen starten.

Winter: Als de dagen korter worden en de nachten langer, stellen we ons open voor de kracht van de donkerte, het onbewuste waar de onderdrukte delen zich bevinden. In de intimiteit van je eigen huis creëer je een veilige plek om je te verbinden met een mythe die ons in december de weg zal wijzen op het vervolg van onze reis: de weg naar het vrouwelijke. Tijdens een kunst sessie werken we met de wijsheid van onze handen. Via deze weg verbinden we onszelf met de archetypes en motieven uit de mythe.

Lente: Als de eerste bloemen weer groeien, ontmoeten we elkaar weer in het licht. We komen drie keer bijeen. We delen onze persoonlijke reizen en eren deze met bijpassende rituelen. Daarnaast staat integratie van de herontdekte vrouwelijke energie in onszelf staat centraal. We onderzoeken hoe onze masculiene energie ons kan ondersteunen onze volle potentie naar buiten te brengen. We sluiten af met een krachtig ritueel waarin we het hervonden licht in onszelf vieren.

Zomer: De zomermaanden gebruik je om de nieuw hervonden balans in jezelf te integreren. De cyclus is rond en het is een tijd om te ontspannen en te genieten.

Inzichten en vaardigheden

Tijdens de leergang krijg je inzicht in:
-De betekenis van feminiene en masculiene energie in jouw leven
-Delen van jezelf die je bewust of onbewust onderdrukt hebt
-De vrouwelijke weg van transformatie, waarin je afgescheiden aspecten in jezelf weer leert welkom heten en integreren
-Hoe je feminiene energie kan verbinden met je masculiene kracht en zo je creatieve potentieel kunt verwezenlijken

En leer je de volgende vaardigheden:
-Leiderschapsvaardigheden op basis van jouw eigen authentieke kracht met emphatie voor de ander
-‘Belonging as a skill’: je leert hoe je thuis kan komen bij jezelf
-Zelfbewustzijn, waardoor je beter begrijpt wie je werkelijk bent, los van sociale verwachtingen en externe druk.

Over de facilitators

Deze leergang zal gegeven worden door Sanne Scheffer en Karin van Barneveld, vanuit hun samenwerkingsverband ‘Mythical Journeys Initiative’. De missie van Mythical Journeys Initiative is om mensen aan de hand van vertellingen en kunst op reis te nemen door hun innerlijk landschap, op zoek naar wie we in essentie zijn.

Sanne Scheffer

Als transformatie begeleider in het bedrijfsleven kwam Sanne erachter dat een transformatie gedreven wordt door een diep verlangen in verbinding te komen met uitgesloten delen in onszelf, als organisatie of individu. Uitsluiten hielp ons in het verleden, maar dient nu niet meer en is zelfs pijnlijk. Ze zag dat we diep van binnen allemaal verlangen naar compleetheid en balans, als een simpele natuurwet. Dat we tegen deze uitgesloten delen steeds meer kunnen zeggen: “this too belongs”. 

Door ervaringen uit haar persoonlijke leven kwam ze erachter dat het terughalen van deze delen en het transformatiepad van de vrouw er heel anders uit ziet dan dat van mannen. Ze verdiepte zich in andere kennis en methoden, onder meer uit de Jungiaanse Psychologie (archetypes, dromen en mythes) en Soefisme in haar eigen pad van heelwording. Inmiddels heeft ze deze zienswijzes geïntegreerd in het aanbod wat ze heeft in haar eigen praktijk als transformatie begeleider.

Haar persoonlijke en professionele groei ondersteunde ze met de volgende opleidingen:

 • MSc Arbeids- en organisatiepsychologie (Universiteit van Amsterdam)
 • (Team)coach (Aberkyn)
 • Organisatie opsteller (Bert Hellingen Instituut)
 • Waarden gedreven organisaties (Barrett Value Center)
 • Mindfulness Trainer (Centrum voor Mindfulness)
 • Drie-jarige opleiding Energetische Waarnemen (School voor Energetisch Waarnemen)
 • Droomwerk (Jung Academie Amsterdam)
 • Dreamtending (Toko-Pa Turner)
 • “The way of the dream” en “Reclaiming the mythical feminine” (Anima Mundi school)
 • In drie-jarige opleiding Jungiaanse Psychologie (Karen Hamaker-Zondag)

Karin van Barneveld

In haar loopbaan bekleedde Karin diverse commerciële en leidinggevende posities, in een omgeving die zich kenmerkte met masculiene waarden zoals ‘winnen’ en ‘resultaten’. Ondanks haar succes voelde ze een groeiende ontevredenheid en het verlies van haar ware zelf. Rond haar 35e volgde ze een opleiding over persoonlijke groei, wat een keerpunt markeerde. Als Executive Coach en Facilitator of Transformation begeleidt ze nu senior management in hun bewustwordingsproces over leiderschap, een rol die haar de mogelijkheid biedt haar eigen reis naar haar diepste vrouwelijke essentie te delen.

Haar persoonlijke en professionele groei ondersteunde ze met de volgende opleidingen:

 • Leading from the Emerging Future with Theory U (Presencing Institute van dr. Otto Scharmer)
 • Opleiding ‘Het helende verhaal’ (Phoenix opleidingen)
 • Internationaal gecertificeerd NLP trainer (NTI NLP)
 • Docent Integale yoga van Sri Aurobindo
 • Organisatie opsteller (Bert Hellingen Instituut)
 • Familie opstellingen (Eerste Verdieping)
 • In drie jarige opleiding Jungiaanse Psychologie (Asfaloth)

Praktische informatie

De investering voor dit leertraject:

Early bird (aanmelden tot 15 juni): EUR 1935,- of EUR 215,- per maand (excl. BTW)
Regular bird (aanmelden na 15 juni): EUR 2250,- of EUR 250,- per maand (excl. BTW).

Hiervoor krijg je:

Investering
-6 live bijeenkomsten, inclusief koffie/thee en een heerlijke biologische lunch
-1 storytelling bijeenkomst (online) waarbij er live een mythe wordt verteld
-1 mythische kunstworkshops (online) waarbij je de motieven en archetypes van de mythe via kunst en verbeelding naar jouw bewustzijn brengt
-1 individuele coaching sessie met Karin of Sanne (60 minuten)
-Online cursus materiaal ter ondersteuning van de mythe
-Toegang tot de groep vrouwen via een online platform (geen social media)

Tijd & plek
Live bijeenkomsten (biodynamische tuinderij Kraaybeekerhof in Zeist)
-Vrijdag: 4 oktober, 15 november, 6 december, 28 maart, 16 mei en 27 juni | 9:30-16:30 uur
Storytelling bijeenkomst (online)
-Zondag: 15 december | 20:00-22:00 uur
Mythische kunstworkshop (online)
-Zondag: 22 december | 20:00 – 21:30

Aanmelden

Email naar info@sannescheffer.com, je ontvangt dan meer details.

We werken met een kleine groep vrouwen dus meld je bij interesse tijdig aan. De diepte leergang kent een jaarlijks verloop, de volgende cyclus start dus in het najaar van 2025.

Vaak is er bij werkgevers budget beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling. Hulp nodig bij het indienen van een aanvraag? Laat het ons weten